ONS LAND!

Cultuur

De Dominicaanse cultuur is net zo gevarieerd en kleurrijk als het land zelf. Deze cultuur is ontstaan uit een erfenis van rassen die tijdens de ontwikkeling van het land bij elkaar kwamen en die de basis vormen van de culturele en sociale identiteit van de bevolking.

Een verscheidenheid aan etnische groepen kwamen samen in de fascinerende ontwikkeling van de Dominicaanse geschiedenis en vormen zijn unieke en levendige cultuur. Invloed van Europese, Afrikaanse en in mindere mate inheemse Taino Indianen zijn met elkaar verweven en uitgedrukt in het land door middel van kunst, muziek, gastronomie, sport en religie die allemaal deel uitmaken van de identiteit van de Dominicaanse gevolking. Met betrekking tot de gastronomie bezit het land een rijke en veelzijdige culinaire geschiedenis die is beïnvloed door Spanje, Frankrijk en vele andere hoeken van de wereld en die aanleiding geeft tot het Dominicaans eten met heerlijke smaken en aroma’s.

In de vroege vorming van het land, voordat er veel exploratie en integratie plaatsvond, waren de hoofdingrediënten van het Dominicaanse menu voornamelijk rijst, vlees, bonen, verschillende bananensoorten en groenten evenals vis en zeevruchten. Deze ingrediënten zijn vandaag de dag nog steeds even populair en geven vorm aan de recepten van het land die nog steeds dagelijks de keuken weten te versieren.

Het emblematische Dominicaans gerecht wordt de “vlag” genoemd en wordt gemaakt met behulp van witte rijst, rode bonen, vergezeld van een portie vlees (rundvlees of kip) en een salade of “tostones” (gefrituurde schijfjes van bakbananen); een gerecht dat wordt geserveerd tijdens de lunch. Dit wordt gevolgd door “moro” en “locrio” (rijstgerechten). Deze lijst gaat verder met smakelijke stoofschotels en soepen zoals “sancocho”, een soep dat bekend staat als een nationaal gerecht, en “asopao”, een stoofpot en andere gerechten zoals “mangú” (groene bakbananen, gekookt en gestampt), stoofschotels, “pasteles en hojas” (pasteitjes gewikkeld en gebakken in bananenbladeren), gefrituurde kip of varkensvlees en een eindeloze hoeveelheid aan opties.

Vanuit een ambachtelijk oogpunt heeft de Dominicaanse Republiek (DR) een rijk artistiek aanbod waaronder vele kunstwerken zijn gemaakt met Taino Indiaanse motieven. Dominicaanse juwelen worden gemaakt van amber, larimar, botten, hoorns en kokosschillen. Echter klei, porselein, hout, leer, hennep en guano dienen ook als basis voor de meest uiteenlopende kunstwerken voor persoonlijk, decoratief, huishoudelijk en religieus gebruik.

Honkbal is verreweg de favoriete sport van de Dominicaanse Republiek en niet alleen als spel of tijdverdrijf maar als een belangrijke bron van nationale trots en identiteit. Bijna 40% van de spelers in de Amerikaanse Major League Baseball (MLB) en minder belangrijke teams komen uit Latijns-Amerika. De Dominicaanse Republiek produceert de meeste MLB spelers buiten de Verenigde Staten waaronder de beroemde Dominicanen Pedro Martínez, Alex Rodríguez, Albert Pujols, Hanley Ramirez, Sammy Sosa, Vladimir Guerrero en nog veel meer. “Ball”, zoals het in de volksmond wordt genoemd kwam in de Dominicaanse Republiek in het laatste decennium van de 19e eeuw. Professionele teams werden georganiseerd in het begin van de 20e eeuw en er wordt aangenomen dat de beste kwaliteit van honkbal in het Caribische gebied wordt gespeeld op dit eiland.

In de DR is er vrijheid van godsdienst en de meerderheid van de bevolking is Christen, voornamelijk katholiek, gevolgd door de evangelisten en anderen die behoren tot verschillende overtuigingen.

Onder Dominicaanse festivals en feestdagen, zijn er de volgende nationale feestdagen: 1 januari, Nieuwjaarsdag; 6 januari, Santos Reyes Dag; 21 januari Altagracia Dag; 26 januari, geboortedatum van de vader van het land Juan Pablo Duarte; 27 februari, Nationale Dag van de Onafhankelijkheid; 2 april, Goede Vrijdag; 1 mei, de Internationale Dag van de Arbeid; 3 juni, Corpus Christi; 16 augustus, Restauratie van de Dag van de Republiek; 24 september, de Dag van de Heilige Mercedes; 6 november, Dag van de Grondwet; 25 december, Eerste Kerstdag. Deze feestdagen worden gevolgd door tal van populaire religieuze feesten in elke regio van het land maar het belangrijkste en populairste feest in de Dominicaanse cultuur is het Carnaval; een feest dat vrijheid, integratie en identiteit herschept en waarbij maskers, overdrijvingen, sarcasme, het ongewone, het satirische, het groteske en het imaginaire de basiskenmerken zijn. Carnaval wordt gevierd in bijna alle dorpen van het land op zondagen in de maanden februari en maart.

Als eerste stad gesticht in de Amerika’s en de hoofdstad van de DR heeft Santo Domingo, (die de naam ‘Culturele Hoofdstad van de Amerika’s’ kreeg in 2010), een waardevolle collectie aan musea, cultuur, historische plaatsen, monumenten, kunst, muziek en nog veel meer. De koloniale stad gelegen in Santo Domingo is de eerste stad van de Amerika’s en is voorzien van de eerste straat, het eerste ziekenhuis, de eerste universiteit en kathedraal in Amerika samen met de oude gebouwen, parken en straten waar de Spaanse veroveraars ooit wandelden.

In Dominicaanse musea wordt de Dominicaanse identiteit bewaakt die tot uitdrukking komt in oude voorwerpen, documenten, schilderijen, beeldhouwwerken, kostuums, inheemse foto’s en in het meubilair uit de verschillende eeuwen en religies. Voorbeelden hiervan zijn Alcázar de Colon (Fort van Colon), Catedral Primada de América (de eerste kathedraal in de Amerika), Fortaleza Ozama (het Ozama Fort), Monasterio de los Padres Dominicos (het klooster van de Dominicanen paters), Casa del Cordón (het Huis van Cord), Casa de la Moneda (het Huis van de munten), Reloj de Sol (de zonne klok), Casa de Nicolás de Ovando (het huis van Nicolás de Ovando), Casa del Tostado (het Huis van Tostado), Casa de Bastidas (het Huis van Bastidas), Museo de las Casas Reales (het museum van de koninklijke huizen) en Panteón Nacional ( het nationale Pantheon).

Andere belangrijke musea of historische gebouwen zijn het Altar de la Patria (Altaar van het Vaderland), Casa de Juan Pablo Duarte (het Huis van Juan Pablo Duarte), Palacio Consistorial (het Stadhuis), el Palacio de Borgella (de Borgella Paleis), Parque Colón (Columbus Park), evenals religieuze monumenten zoals Iglesia del Carmen (Kerk van Carmen), Iglesia y Convento Santa Clara (St. Claire kerk en klooster), Iglesia de Las Mercedes (Las Mercedes Kerk), Regina Angelorum (Regina Angelorum) en San Miguel y Santa Bárbara (Sint-Michiels- en Sint-Barbara).

Geschiedenis

De Dominicaanse Republiek heeft een ongelooflijk rijke geschiedenis. De muren en de geplaveide straten van de koloniale stad getuigen van haar verleden als de eerste stad gesticht in de Amerika’s.

Het was meer dan 500 jaar geleden dat de Dominicaanse Republiek haar geschiedenis begon te schrijven. De rustige Taino Indianen die leefden van de jacht, de visserij en de landbouw bewoonden als eerste het eiland. Op 5 december 1492 kwam Admiraal Christoffel Columbus aan op het eiland. Hij noemde het Hispaniola en zette de ontmoeting van de twee culturen voort in Santo Domingo, de allereerste stad van Amerika. Jarenlang was Hispaniola in handen van verschillende machten.

Tegen het einde van de 17e eeuw koloniseerden de Fransen het westelijke deel van het eiland. In 1795 stond Spanje het oostelijke deel van het eiland af aan Frankrijk waardoor het hele eiland onder Frans bewind kwam. De kolonie is tijdelijk weer in Spaanse handen geweest tot december 1821 toen een groep mannen onder leiding van José Núñez de Cáceres een tijdelijke onafhankelijkheid declareerde. Ook dit heeft niet lang geduurd.

In 1822 namen de Haïtianen het oostelijk deel van het eiland in door te profiteren van de Republiek z’n zwakke militaire en economische kanten. Dit heeft 22 jaar geduurd tot 27 februari 1844 toen Juan Pablo Duarte de strijd voor onafhankelijkheid begon. De nieuwe Dominicaanse Republiek was geboren.

Ondanks de roep om onafhankelijkheid werd de republeik op 18 maart 1861 opnieuw geannexeerd door Spanje tot na de Restauratieoorlog. De resulterende politieke onrust leidde tot economische chaos. De Dominicaanse overheid ontving toen leningen van de Verenigde Staten en Europa en gaf de controle van zijn douane over aan de VS in 1907. Negen jaar later vond de eerste Noord Amerikaanse invasie van het land plaats.

Er volgden diverse instabiele regeringen tot de dictatuur van Rafael Leonidas Trujillo die werd opgericht in 1930. Hij bleef 30 jaar aan de macht totdat hij in 1961 werd geëxecuteerd. Dit leidde tot het organiseren van de eerste vrije verkiezingen in 1962 door een voorlopige regering. In deze verkiezing werd de prominente schrijver Juan Bosch verkozen tot president. Hij werd zeven maanden later ten val gebracht wat resulteerde in een burgeroorlog onder leiding van Francisco Alberto Caamaño en wat leidde tot de tweede Noord Amerikaanse invasie in 1965.

In 1966 werd Joaquín Balaguer verkozen als president en het land kwam voor 12 jaar in een periode van politieke repressie. In 1978 ging het volk terug naar de stembus en Balaguer verloor overweldigend van Antonio Guzmán van de Dominicaanse Revolutionaire Partij (PRD). Het land was op weg naar een democratie. In 1982 won de PRD opnieuw onder leiding van Salvador Jorge Blanco. Echter, in 1986 werd Balaguer opnieuw president na het winnen van een meerderheid van de stemmen en bleef hij in functie tot 1996.

Nadat Balaguer’s bewind voorbij was, werd Dr. Leonel Fernández van de Partij voor de Dominicaanse Bevrijding (PLD) president in 1996. In 2000 werd de PRD kandidaat Hipólito Mejía president, gevolgd door de PLD kandidaat Leonel Fernández in 2004. Hij werd opnieuw herkozen in 2008. In 2008 werd Danilo Medina van de PLD president van het land en werd hij in mei 2016 opnieuw verkozen.

 Geografie

De Dominicaanse Republiek is een paradijs in het hart van de Caraïben. Het land grenst met Haïti en is het tweena grootste eiland in het gebied, genaamd Hispaniola.

Het land bezit in het oosten tweederde van het eiland en is gelegen tussen de Atlantische Oceaan in het noorden en de Caribische Zee in het zuiden. Als onderdeel van de Kreeftskeerkring heeft de Dominicaanse Republiek een adembenemende topografie. Bergen, valleien en stranden maken het een divers en fotogeniek land. Drie grote bergketens lopen door het eiland en maken deel uit van de bijna twee mijl hoge piek op de Antillen. In feite is bijna de helft van het eiland opgenomen door de grote bergketens die door het land lopen.

De Dominicaanse Republiek heeft ook het diepste punt in het Caribische gebied, Lake Enriquillo. Het is een van de vele meren, lagunes en rivieren die de 1.000 mijl aan prachtige Caribische stranden aanvullen.

Er is genoeg te ontdekken als land dat is opgebouwd uit meer dan 30.000 mijl aan weelderige tropische gebieden. Omringd door de Saona, Beata, Catalina en Alto Velo eilanden strekt het land zich 178 mijl uit van noord naar zuid en 242 mijl van oost naar west. Als u naar het eiland wilt zeilen zoals zijn beroemde eerste bezoeker vindt u de coördinaten op uw GPS bij 19 ° 0 ‘N 70 ° 40.02’ W.

Als onderdeel van de Mona Passage doet de Dominicaanse Republiek ook aan wereldklasse vissen. Aangezien de temperaturen tussen de 34 en 19 graden Celsius zitten, zal het weer altijd klaar staan voor een avontuur.

Back to top